SLD z wnioskiem o skrócenie kadencji Sejmu!

dodano 2015-06-11 13:11 w kategorii: Kraj

Sojusz złożył do laski marszałkowskiej projekt uchwały o skróceniu kadencji Sejmu – poinformowało prezydium Klubu Poselskiego SLD.

To reakcja na dymisje w rządzie, do których doszło w środę, m.in. w związku z wyciekiem akt ze śledztwa dot. tzw. afery podsłuchowej. – Od wczoraj jesteśmy świadkami jawnej destabilizacji w rządzie i w PO, co też oznacza destabilizację państwa. Chcemy zaoszczędzić Polkom i Polakom wielomiesięcznych kłótni między rządem PO-PSL a PiS. Dlatego dla dobra Polski składamy projekt uchwały dotyczący samorozwiązania Sejmu – powiedziała wiceprzewodnicząca KP SLD Anna Bańkowska.

Wiceprzewodniczący SLD Marek Balt dodał, że w obecnej sytuacji potrzebne jest to, aby wyłoniła się nowa większość parlamentarna, która będzie miała mandat społeczny. - Mandat obecnej władzy zakończył się – stwierdził Balt. Poseł Zbyszek Zaborowski z kolei zapowiedział, że klub SLD rozpocznie zaraz po złożeniu wniosku o skrócenie kadencji Sejmu konsultacje o jego poparcie z innymi ugrupowaniami. Posłowie SLD odnieśli się także do wypowiedzi marszałka Sejmu Radosława Sikorskiego, który argumentując swoją decyzję o rezygnacji ze stanowiska „dla dobra Platformy Obywatelskiej”. – Chcę przypomnieć panu marszałkowski, że jest marszałkiem całego Sejmu, a nie tylko PO.  Jego wypowiedź jest skandaliczna – powiedział poseł Cezary Olejniczak.