Zjednoczona Lewica rozpoczyna zbiórkę podpisów!

dodano 2015-08-26 13:34 w kategorii: Kraj

Przedstawiciele Zjednoczonej Lewicy SLD+TR+PPS+UP+Zieloni rozpoczęli dziś oficjalną zbiórkę podpisów pod listami kandydatek i kandydatów na posłów. Jesteśmy razem i to nasze i Polaków siła - mówili na warszawskiej Patelni.

Dzisiaj jesteśmy w Warszawie, ale podpisy będziemy zbierać we wszystkich okręgach na Mazowszu - zaznaczyła podczas środowego briefingu Paulina Piechna-Więckiewicz, która będzie liderką listy Zjednoczonej Lewicy SLD+TR+PPS+UP+Zieloni w Siedlcach.

Zjednoczenie lewicy pozwoli budować silną, mądrą lewą stronę sceny politycznej, która zrównoważy niemądry konserwatyzm - mówił z kolei Krystian Legierski, działacz LGBT.

Inauguracja zbiórki podpisów w stolicy pod listami wyborczymi KKW Zjednoczona Lewica SLD+TR+PPS+UP+Zieloni została przeprowadzona w samym centrum Warszawy na tzw. "Patelni" przy metro centrum, a politycy ZL zapowiedzieli, że program ich ugrupowania przedstawiony będzie 13 września podczas konwencji programowej Zjednoczonej Lewicy.

To to, o co dzisiaj walczymy: o sprawiedliwość społeczną, dobry dostęp do żłobków, przedszkoli, o dobrą pracę dla młodych jest już znane - mówiła Barbara Nowacka, liderka listy w Warszawie. W programie będzie też m.in. mowa o mieszkaniach komunalnych, tanich mieszkaniach pod wynajem, czy o problemach młodych ludzi żyjących na wsi, którzy chcą ze wsi migrować. Programy będą się trochę różnić w zależności od okręgów, ale opierać się będą na takich samych wartościach: równości, wolności i sprawiedliwości społeczne - dodała.

Mam nadzieję, że to, że się zjednoczyliśmy, pozwoli budować silną, mądrą sensowną lewicę w Polsce, która zamiast jakichś głupich wojenek, z których nikt żadnych korzyści nie uzyskiwał, zacznie zmieniać polskie społeczeństwo w duchu lewicy. To jednoczenie, ta inauguracja jest początkiem, który, jak myślę, sprawi, że Polska będzie wreszcie miała dwie nogi: i tę prawą, i tę lewą. I w końcu na tych  dwóch nogach mocno i szybko pójdziemy do przodu - dodał będący również na warszawskiej liście kndydatów, Krystian Legierski.