„Nie jestem śmieciem”- Zjednoczona Lewica o rynku pracy

dodano 2015-09-21 13:32 w kategorii: Ludzie

Kandydaci Zjednoczonej Lewicy  Krzysztof Bil-Jaruzelski , Weronika Kostrzanowska , Arkadiusz  Waszkiewicz i Adam  Rybakowicz  przedstawili  na konferencji prasowej  w  Białymstoku założenia programowe  skierowane do  ludzi młodych . Zjednoczona Lewica  uważa, że czas skończyć z pustym opowiadaniem o pomaganiu młodym  ludziom, za którymi nie idą żadne rozwiązania systemowe- powiedział  Krzysztof Bil-Jaruzelski .

Lewica jest zdania, że można realnie działać na rzecz modernizacji rynku pracy, tworzeniu nowych stanowisk i zapewnieniu elementarnej godności.
Kandydaci Zjednoczonej Lewicy będą realizować program podwyższenia płacy minimalnej do 2500 złotych, wprowadzenia minimalnemu stawki godzinowej 15 złotych we wszystkich formach zatrudnienia.
Zapewnienie finansowania składek na ZUS przez okres 18 miesięcy przez państwo na pierwszego i drugiego pracownika da efekt w postaci 150 000 nowych miejsc pracy.

Weronika Kostrzanowska  zauważyła, że mieszkanie jest dla nas prawem, a nie towarem. Państwo powinno wziąć na siebie odpowiedzialność na budownictwo komunalne.
Arkadiusz Waszkiewicz  zwrócił uwagę na problem bezpłatnych staży. Sytuacja osoby na wiecznym, bezpłatnym stażu jest gorsza niż pozycja niewolnika w starożytnym Egipcie. Ten przynajmniej dostawał jedzenie za pracę przy budowie piramid. Należy wprowadzić bezwzględną odpłatność staży – mówił kandydat.

Zjednoczona Lewica podkreśla konieczność walki zatrudnieniem w oparciu o umowy „śmieciowe”, na przykład przez wprowadzenie klauzuli społecznej przy rozstrzyganiu zamówień publicznych.