#KonwencjaSLD: Znamy kandydatów na szefa SLD!

dodano 2015-12-12 18:45 w kategorii: Kraj

Podczas odbywającej się w sobotę w Warszawie konwencji SLD ogłoszono kandydatury na szefa partii. Konwencja przyjęła też nową deklarację programową.

Konwencję otworzyło wystąpienie Leszka Millera, który nie będzie w styczniu ubiegał się o stanowisko przewodniczącego. W swoim przemówieniu - jak relacjonowano na twitterze SLD - dziękował ludziom lewicy za współpracę, apelował o wybór nowego przewodniczącego partii w wyborach powszechnych oraz o "konsolidację i wzmocnienie SLD". "Nowe kierownictwo SLD musi określić przyszłość Sojuszu oraz dalsze losy Zjednoczonej Lewicy" - podkreślił.

Przed godz. 12 konwencję przerwano, aby delegacja SLD mogła udać się na demonstrację Komitetu Obrony Demokracji przed Trybunałem Konstytucyjnym.
Delegaci zdecydowali, że w styczniu 2016 roku odbędą się powszechne wybory na szefa SLD. Głosowanie w całej partii odbędzie się w dniu 16 stycznia, a wyniki ogłoszone zostaną na Kongresie SLD 23 stycznia. Członkowie SLD wybiorą przewodniczącego w dwóch turach.

Na dzisiejszej konwencji chęć udziału w powszechnym wyborze zgłosili; Włodzimierz Czarzasty, Krzysztof Gawkowski, Michał Huzarski, Adam Kępiński, Tomasz Nesterowicz, Piotr Rączkowski, Joanna Senyszyn, Dariusz Szczotkowski, Jerzy Wenderlich oraz Zbyszek Zaborowski. Uczestnicy konwencji przyjęli także nową deklarację ideowo-programową partii, w której podkreślono przywiązanie partii do "wartości europejskiej socjaldemokracji".

Podczas otwartej dla mediów części konwencji kandydaci w krótkich wystąpieniach przedstawili swoje wizje kierowania Sojuszem oraz strategię, jaką - ich zdaniem - powinno obrać ich ugrupowanie. Jak podaje PAP Czarzasty jest obecnie szefem mazowieckich struktur SLD oraz - od wielu lat - przewodniczącym Zarządu Głównego Stowarzyszenia "Ordynacka", skupiającego byłych działaczy Zrzeszenia Studentów Polskich. W latach 2000-2004 był sekretarzem Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji.

Gawkowski od 2012 r. pełni funkcję sekretarza generalnego Sojuszu. W 2015 r. był jednym z negocjatorów porozumienia, które doprowadziło do zawiązania koalicji wyborczej pod nazwą Zjednoczonej Lewicy.
Huzarski jest szefem legnickich struktur SLD oraz członkiem rady krajowej partii. Wcześniej był m.in. radnym sejmiku dolnośląskiego. Kępiński był posłem VII kadencji, wybranym z pierwszego miejsca na opolskiej liście Ruchu Palikota. W 2013 r. przeszedł do SLD.

Nesterowicz to szef zielonogórskich struktur Sojuszu oraz miejski radny z ramienia tej partii. W przeszłości był m.in. szefem gabinetu prezydenta Zielonej Góry Janusza Kubickiego. Rączkowski jest członkiem warszawskich struktur SLD i przedsiębiorcą. W ostatnich wyborach kandydował z 38. miejsca warszawskiej listy Zjednoczonej Lewicy. Senyszyn to wiceprzewodnicząca SLD (w latach 2005-2008 i ponownie od 2009 r.), ekonomistka i wieloletnia parlamentarzystka. W latach 2001-2009 z ramienia Sojuszu zasiadała w Sejmie, a w latach 2009-2014 - w Parlamencie Europejskim.

Szczotkowski to członek małopolskich struktur SLD oraz wiceprzewodniczący młodzieżówki Sojuszu - Federacji Młodzieży Socjaldemokratycznej. Wenderlich to członek rady krajowej SLD i wieloletni poseł - zasiadał w niższej Izbie parlamentu nieprzerwanie od 1993 do 2015 r. W Sejmie VI i VII kadencji pełnił funkcję wicemarszałka. Był też m.in. rzecznikiem prasowym Sojuszu.

Zaborowski jest członkiem rady krajowej SLD, a wcześniej reprezentował SLD m.in. w Sejmie, sejmiku województwa śląskiego i w Parlamencie Europejskim. Jest także członkiem stowarzyszenia "Ordynacka".

źródło: PAP