Pochód 1 maja 2016 r.

dodano 2016-04-28 09:41 w kategorii: Kraj

W najbliższą niedzielę, 1. maja, Sojusz Lewicy Demokratycznej wspólnie z Ogólnopolskim Porozumieniem Związków Zawodowych oraz Partią Europejskich Socjalistów zaprasza na demonstrację pierwszomajową, która rozpocznie się o 11.00 pod warszawską siedzibą OPZZ (Kopernika 36/40).

Geneza święta 1. maja sięga 1886 r. kiedy to, w amerykańskim Chicago, odbył się krwawo stłumiony strajk, który zorganizowano pod hasłem 8 godzinnego dnia pracy. Po raz pierwszy międzynarodowe święto 1. maja obchodzono w 1890 roku, głównie w zachodniej Europie: Francji, Niemczech i Wielkiej Brytanii. W Polsce, która w tamtym czasie cierpiała pod jarzmem zaborców, największe demonstracje 1 majowe odbywały się w latach 1905, 1906 i 1907 roku, gdzie prócz haseł społecznym podnoszono również kwestie niepodległości Polski. Demonstracje 1majowe  z początku XX wieku to integralna część „Rewolucji 1905r.”, która wymierzona była w Carat i na celu miała walkę o odzyskanie przez nasz kraj niepodległości. W 1905 r. doszło do masakry demonstrujących, zginęło wówczas 37 protestujących a kilkudziesięciu zostało rannych.

W tym roku po raz 126 będziemy obchodzić Międzynarodowy Dzień Solidarności Ludzi Pracy. 1. Maja historycznie łączy w sobie walkę o sprawiedliwość i niepodległość naszego kraju. Wzrost dochodu narodowego w ostatnich latach nie przełożył się na zmniejszenie dużej skali ubóstwa, dlatego dzisiaj działania na rzecz równości i sprawiedliwości społecznej, przestrzegania prawa pracy, walki z rozwarstwieniem społecznym, dyskryminowaniem pracowników i bezrobociem są nadal aktualne.

Jednym z głównych haseł manifestacji będzie obrona Konstytucji RP. Cieszymy się, że obecnie coraz więcej środowisk, na czele z Komitetem Obrony Demokracji, staje w jej obronie. Jednocześnie oświadczamy, że związkowcy bronią i będą bronić wszystkich artykułów Konstytucji, a nie tylko tych dotyczących Trybunału Konstytucyjnego. To postępowe związki zawodowe są dzisiaj największymi obrońcami Konstytucji!

Dlatego 1. maja na ulicach Warszawy przypomnimy tak władzy, jak i parlamentarnej opozycji, że polska Konstytucja wiele mówi o sprawiedliwości społecznej, o bezpiecznej pracy, o związkach zawodowych!

Konstytucja RP głosi między innymi:
- że Rzeczpospolita Polska jest demokratycznym państwem prawnym, urzeczywistniającym zasady sprawiedliwości społecznej,
- że Rzeczpospolita zapewnia wolność tworzenia i działania związków zawodowych,
- że praca znajduje się pod ochroną Rzeczypospolitej,
- że wszyscy są wobec prawa równi,
- że władze publiczne prowadzą politykę zmierzającą do pełnego, produktywnego zatrudnienia,
- że każdy ma prawo do bezpiecznych i higienicznych warunków pracy,
- że każdy ma prawo do ochrony zdrowia,
- że nauka w szkołach publicznych jest bezpłatna,
- że władze publiczne prowadzą politykę sprzyjającą zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych obywateli.

Demonstracja rozpocznie się przemówieniami przewodniczącego OPZZ Jana Guza oraz przewodniczącego SLD Włodzimierza Czarzastego. Na koniec pochodu, pod Sejmem RP, przewidziane są również przemówienia przewodniczących organizacji związkowych oraz wiceprzewodniczącego SLD Krzysztofa Gawkowskiego.