Kielce: Ratusz zlecił usługi prawne na prawie 90 tys. zł!

dodano 2017-03-09 11:10 w kategorii: Ludzie

Prawie 90 000 zł w ciągu roku wydał Urząd Miasta Kielce na korzystanie z usług kancelarii adwokackich w tym bez mała 13 000 zł za napisanie zaledwie jednej opinii.

Jednej, ale za to przez jedną z droższych kancelarii w kraju, bo należącą m.in. do byłego Ministra Sprawiedliwości Zbigniewa Ćwiąkalskiego.

Dzieje się tak pomimo, że Urząd  Miasta dysponuje zatrudnionymi na etatach radcami prawnymi. Dlaczego zatrudnieni prawnicy nie mogą wykonywać czynności prawnych tylko zalecane są na zewnątrz? Tego już nie dowiedziałem się w wyniku interpelacji złożonej przeze mnie na ręce Prezydenta Kielc.

Ten proceder stanowi kolejny przykład braku szacunku do pieniędzy podatników. Jako członek Komisji Rewizyjnej oraz Komisji Finansów Publicznych i jej przewodniczący w latach 2014-16, będę w kolejnych krokach dociekał jakie jest uzasadnienie tych decyzji i jak szeroką jest to praktyka w ramach jednostek podległych Prezydentowi miasta.