Wieniec pod pomnikiem Bohaterów Getta

dodano 2017-04-19 15:20 w kategorii: Akcje

19 kwietnia 1943 wybuchło powstanie w getcie warszawskim. Podczas dzisiejszych obchodów hołd poległym w imieniu Sojuszu Lewicy Demokratycznej złożyli: Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący; Sebastian Wierzbickim, wiceprzewodniczący; Anna-Maria Żukowska, rzeczniczka prasowa oraz Katarzyna Pierkarska, radnaSejmiku  Województwa Mazowieckiego .

Powstanie w getcie to jedna z najtragiczniejszych kart w historii Polski i zarazem jedna najchlubniejszych kart w historii lewicy. Trzon Żydowskiej Organizacji Bojowej – głównej siły zbrojnej walczącego getta – tworzyli młodzi lewicowcy. Od socjalistów z Bundu i Cukunftu, przez lewicowych syjonistów z Haszomer Hecair, Poalej Syjon, po komunistów z Polskiej Partii Robotniczej. Lewicowymi syjnonistami byli Mordechaj Anielewicz, Icchak Cukierman, Cywia Lubetkin. Bundowcem był Marek Edelman.

Powstańcy nie mieli szans na zwycięstwo. Dysproporcja sił była zbyt wielka. W tłumienie Powstania Niemcy zaangażowali ponad 2000 żołnierzy w tym grenadierów pancernych i kawalerię SS oraz kolaboranckie oddziały ukraińskie i łotewskie. Najbardziej dramatycznym momentem powstania było otoczenie głównego bunkru ŻOB przy ulicy Miłej 18. W bunkrze Anielewicza samobójczą śmierć  wybrało – otoczone przez Niemców i Ukraińców – dowództwo ŻOB na czele z Mordechajem Anielewiczem.

Powstańcom pomagała przede wszystkim lewica, zarówno socjalistyczna jak i pepeerowska. Na wysokości zadania stanęła również Żegota. Jednocześnie część prawicy nie uważała walczących Żydów za swoich sojuszników. Ocaleli z powstania żydowscy bojowcy zasilili szeregi Gwardii Ludowej, tworząc oddział GL im. Anielewicza. Został on wyniszczony w walkach z Niemcami, ale również z Narodowymi Siłami Zbrojnymi.

Powstanie w Getcie Warszawskim przyniosło śmierć ok 56 tys. Żydów.