SLD nie cofnie programu 500+

dodano 2017-04-19 17:35 w kategorii: Informacje

Taką deklarację złożył Marcin Kulasek, sekretarz generalny Sojuszu podczas seminarium „Związki zawodowe a socjaldemokracja. Pomiędzy sojuszem a niezrozumieniem”, które odbyło się 19 kwietnia 2017 r. w Warszawie.

- Dziękuję wszystkim za możliwość spotkania i możliwość dyskusji – rozpoczął swoje wystąpienie Kulasek. - SLD nigdy nie cofnie programu 500+, a jak będzie miała możliwość rządzenia bądź współrządzenia, programem 500+ obejmie również pierwsze dziecko – zadeklarował sekretarz generalny Sojuszu. Podczas seminarium organizowanego przez Fundację Friedricha Eberta Marcin Kulasek ocenił, iż świadczenie 500+ nie powinno być wydawane w formie pieniężnej lecz w postaci np. dopłat do przedszkoli.

- Warto się zastanowić nad emeryturą obywatelską, która byłaby powiązana z płaca minimalną – kontynuował swoje wystąpienie Kulasek. -  Aby wdrożyć jak najlepsze pomysły z zakresu polityki socjalnej SLD będzie współpracować w tej kwestii z ekspertami i związkami zawodowymi, które są dla partii naturalnym partnerem - podkreślił.

- Wiem na własnym przykładzie z jakimi problemami borykają się pracownicy ZUS-u, sam przez blisko 12 lat pracowałem w agencji rządowej – stwierdził sekretarz generalny SLD. -  Gdy wrócimy do parlamentu, a wszystko na to wskazuje, chcemy reprezentować głos związków zawodowych, którego w obecnie zdominowanym przez prawicę sejmie brakuje - dodał.

Marcin Kulasek podczas swojej wypowiedzi zadeklarował poparcie SLD dla podwyższenia wynagrodzeń pracowników ZUS-u do poziomu pracowników cywilnie agencji rządowych.

- SLD wspólnie z przyjaciółmi z Centrum Daszyńskiego oraz Fundacji Friedricha Eberta będziemy jeszcze nie raz będzie organizować i brać udział w podobnych spotkaniach i wsłuchiwać sie w głos społeczeństwa i rożnych grup zawodowych – zakończył sekretarz generalny Sojuszu.