Zebranie Zarządu Wojewódzkiego SLD w Lublinie z liderami miejskich i powiatowych instancji partii

dodano ponad tydzień temu, 2017-10-04 w kategorii: Informacje

30 września br. odbyło się zebranie Zarządu Wojewódzkiego SLD w Lublinie z liderami powiatowych i miejskich instancji partii.

Udział w zebraniu wzięło kierownictwo Rady Wojewódzkiej SLD w Lublinie oraz kierownictwa Rad Miejskich i Powiatowych SLD w województwie lubelskim.

W trakcie zebrania przedstawiciele powiatów przedstawili sytuację w organizacjach partyjnych w powiatach, stan przygotowań do wyborów samorządowych  w  instancjach powiatowych oraz wstępny zarys strategii dotyczących wyborów. Omówiono również bieżące sprawy wewnętrzne i organizacyjne partii.

W trakcie dyskusji, przedstawiono wiele ciekawych propozycji dotyczących  bieżącej działalności partii w województwie lubelskim, w kontekście nadchodzącej w przyszłym roku kampanii do wyborów samorządowych. Między innymi propozycjami, przedstawiciel organizacji SLD w Świdniku , Karol  Szczotka, przedstawił projekt apelu do wybitnych osobistości lewicy o zjednoczenie sił w walce o ochronę dobrego imienia i dorobku polskiej lewicy i wspólną ochronę ładu konstytucyjnego.  Zarząd Wojewódzki postanowił  opracować ten apel i wystąpić z nim do mediów.

Zarząd Wojewódzki  powołał nowego rzecznika prasowego Rady Wojewódzkiej SLD w Lublinie.     Na tą funkcję został powołany  Marcin Przech.

Zarząd Wojewódzki powołał również pięciu okręgowych pełnomocników wyborczych w wyborach do Sejmiku Województwa Lubelskiego.

Przewodniczący RW SLD Jacek Czerniak podsumował  dyskusję przedstawieniem zamierzeń partii na najbliższy okres i zobowiązał  obecnych do dalszej pracy nad jak najlepszym przygotowaniem się do przyszłorocznych wyborów samorządowych, które będą ważnym wyzwaniem i sprawdzianem przed wyborami parlamentarnymi , w których nasza partia ma za zadanie powrócić do ław poselskich.