Apel do liderów i ludzi lewicy

dodano 2017-10-09 00:00 w kategorii: Informacje

APEL

do

Prezydenta RP Aleksandra Kwaśniewskiego

Marszałka Sejmu Marka Borowskiego

Premiera RP  Leszka Millera

Premiera RP  Włodzimierza Cimoszewicza

Premiera RP  Marka Belki

Przewodniczącego Sojuszu Lewicy Demokratycznej  Włodzimierza Czarzastego

oraz wszystkich ludzi Lewicy

Zwracamy się do Was z prośbą o podjęcie wysiłków mających na celu zjednoczenie wszystkich, którym drogie są wartości i dorobek Polskiej Lewicy. Po transformacji ustrojowej przedstawiciele Lewicy dwukrotnie tworzyli Rząd Rzeczypospolitej Polskiej. Ponadto, w 2004 roku, rząd Leszka Millera wprowadził nasz kraj do Unii Europejskiej. Przez dwie kadencje urząd Prezydenta Rzeczypospolitej  sprawował wywodzący się z lewicy Aleksander Kwaśniewski, który był również współautorem Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.

W Polsce żyją jeszcze miliony ludzi, którzy odbudowywali kraj po ogromnych zniszczeniach wojennych. Obecnie rządzący nie tylko nie doceniają ich wielkiego wysiłku i niedającego się zakwestionować dorobku tamtego okresu, a wręcz czynią wszystko, by zdyskredytować te dokonania. Takiemu postępowaniu powinniśmy się zdecydowanie przeciwstawić. Nie da się również zaakceptować krzywdzących opinii, które ubliżają ludziom średniego i starszego pokolenia za ich aktywną działalność społeczno-polityczną, która miała wpływ na rozwój różnych dziedzin naszego życia i rozwój ówczesnej Polski.

Uważamy, że w chwili obecnej powinniśmy wszyscy wspólnie podjąć takie działania, które przywrócą należne miejsce dla Lewicy na polskiej scenie politycznej. Wymaga to wyzbycia się wszelkich wzajemnych uprzedzeń i wspólnego wysiłku na rzecz obrony lewicowych wartości i idei, a także dorobku pokoleń.

Zarząd  Wojewódzki Sojuszu Lewicy Demokratycznej w Lublinie

Lublin, 7 października 2017