Spotkanie w 10 rocznicę zakończenia negocjacji akcesyjnych do Unii Europejskiej

dodano 2012-12-14 11:48 w kategorii: Ludzie

W dniu 13 grudnia w Warszawie w Sali kolumnowej Sejmu RP odbyły się uroczystości związane z 10. rocznicą zakończenia negocjacji akcesyjnych Polski do Unii Europejskiej w Kopenhadze. Udział w uroczystościach wzięła także delegacja z województwa lubelskiego.

W spotkaniu uczestniczyli wszyscy lubelscy Posłowie SLD : Jacek Czerniak i Zbigniew Matuszczak, sekretarz Rady Wojewódzkiej - Piotr Zawrotniak, władze lubelskiego SLD: Stanisław Kieroński - przewodniczący i Helena Grudzińska - sekretarz, członkowie lubelskiej Federacji Młodych Socjaldemokratów na czele z Karolem Inglotem - wiceprzewodniczących Rady Krajowej FMS, a także lubelscy Zieloni: Michał Simon i Anna Stempińska.

Równo 10 lat temu, 13 grudnia 2002 r. podczas unijnego szczytu w Kopenhadze ówczesny rząd z premierem Millerem na czele sfinalizował negocjacje dotyczące wstąpienia Polski do Unii. W czwartek z okazji okrągłej rocznicy szef SLD spotkał się w Sejmie z byłymi współpracownikami, m.in. z  byłymi wicepremierami Grzegorzem Kołodko i Marekiem Polem,  byłym szefem MSZ Włodzimierzem Cimoszewiczem, byłym ministrem ochrony środowiska Stanisław Żelichowski, byłym minister skarbu Wiesławem Kaczmarkiem, byłym ministrem gospodarki Jacekiem Piechotą, byłym szef MSWiA Krzysztofem Janikiem, byłym ministrem sprawiedliwości Barbarą Piwnik.

Więcej szczegółów z uroczystości mającej miejsce w Sejmie, 13.12.2012 r., można znaleźć TUTAJ