Żnin. Otwarcie pracowni komputerowej

dodano 2013-02-17 14:48 w kategorii: Powiatowe

15 lutego br. w siedzibie Punktu Informacyjnego posła Janusza Zemke otwarto pracownię komputerową, składającą się z pięciu kompletnie wyposażonych stanowisk z dostępem do Internetu. Całe wyposażenie pracowni ufundował J. Zemke.

Pracownia umożliwi mieszkańcom Żnina i powiatu uczestnictwo w bezpłatnych kursach komputerowych w ramach programu „Komputer oknem na świat”.

Kurs obejmuje 16 godzin zajęć pozwalających opanować wiedzę z podstawowej obsługi komputera, korzystania z Internetu, poczty elektronicznej i portali społecznościowych. Każdy uczestnik kursu otrzymuje skrypt pomocniczy opracowany przez Ireneusza Nitkiewicza i Tomasza Puławskiego, asystentów posła Janusza Zemke.

Warunkiem uczestnictwa w kursie jest ukończenie 50 lat, albowiem ta forma edukacyjna europosła jest skierowana do osób z pokolenia 50+. Nie mają żadnego znaczenia poglądy polityczne.
Zajęcia prowadzą nauczyciele informatyki, studenci, licealiści w ramach wolontariatu. Rekompensatą posła dla tych społeczników jest zaproszenie ich na wyjazd do Brukseli lub Strasburga.
Otwarcie pracowni zgromadziło wielu gości, którzy swą przychylnością umożliwili jej funkcjonowanie.

Poseł podziękował obecnym, m.in. Zbigniewowi Jaszczukowi - staroście żnińskiemu i Leszkowi Jakubowskiemu - burmistrzowi Żnina; Krystianowi Łuczakowi – przewodniczącemu RW SLD, Joannie Purczyńskiej – przewodniczącej RP SLD w Żninie, radnym żnińskim – Adamowi Milejczakowi i Leszkowi Duchowi oraz Krystianowi Kisielowi – b. stażyście posła i Patrycji Owsińskiej – stażystce posła.

Już od poniedziałku, 18 lutego br. przyjmowane będą zapisy chętnych na pierwsze kursy w siedzibie Punktu Informacyjnego w Żninie przy ul. Dworcowej 10 w godzinach od 16 do 18. Zapraszamy!

Więcej zdjęć w GALERII

Fot. Irek Nitkiewicz

nim, Żnin, Bydgoszcz, 16 lutego 2013 r.