image_intro_alt

201 735 podpisów pod obywatelskim projektem ustawy „Legalna aborcja. Bez kompromisów”. Dziękujemy za każdy z nich!

201 735 podpisów. 201 735 osób zaangażowanych w to, żeby udzielić poparcia temu projektowi. To jest oczywiste w 2022 roku, dla nikogo nie powinno być zaskoczeniem, że tylko legalna bezpieczna darmowa i dostępna aborcja jest gwarancją tego, że kobiety w polskich szpitalach nie będą umierać. Że kobiety nie będą się bały zachodzić w ciążę. Że kobiety będą mogły dokonać wyboru i będą miały dostęp do legalnej i bezpiecznej aborcji. Czyli do takiego prawa, które jest standardem europejskim. Do takiego prawa, które jest normą obowiązującą dla naszych koleżanek Europejek, Niemek, Czeszek czy Irlandek.

Jesteśmy tutaj dzisiaj pod biurem podawczym Kancelarii Sejmu i składamy podpisy. Czekamy aż pani marszałek Witek wyznaczy termin na pierwsze czytanie. Będziemy patrzeć wszystkim politykom na ręce. Będziemy też rozliczać ich z tego jak będą przy tym projekcie głosować.

Przede wszystkim chcę podziękować wszystkim organizacjom kobiecym, partiom politycznym zaangażowanym w tę zbiórkę. To był bardzo trudny czas pandemii, ta zbiórka nie była łatwa, ale wiele osób oddolnie zaangażowało się. Dziękujemy za każdy jeden wysłany do nas podpis, za wszystkie zbiórki publiczne i za to ogromne zaangażowanie, które pokazuje, że poparcie dla legalnej aborcji jest w Polsce ogromne.

Co się teraz musi wydarzyć? Jeszcze przed wakacjami, czyli do końca czerwca pani marszałek Witek powinna wyznaczyć termin pierwszego czytania projektu „Legalna aborcja. Bez kompromisów” w Sejmie i teraz już po prostu czekamy na ten termin. Ale to jest koniec zbiórki. Natomiast to jest też początek naszej kampanii informacyjnej - mówiła posłanka Katarzyna Kotula.

Jakie zapisy znajdziemy w projekcie?

• Prawo do bezpiecznego przerywania ciąży do 12. tygodnia, a w szczególnych przypadkach także po 12. tygodniu.

• Wprowadzenie dla podmiotów leczniczych jednolitej procedury postępowania z osobą, która chce wcześniej zakończyć ciążę.

• Koniec z nadużywaniem klauzuli sumienia! Chcemy dodatkowych regulacji w tym zakresie.

• Depenalizację aborcji: zniesienia kar dla lekarzy i osób pomagających w aborcji za zgodą osoby w ciąży.

• Reformę procedury sprzeciwu pacjenckiego.

• Rozszerzenie programu badań prenatalnych, na badanie białka PAPP-a.

• Świadczenie przerwania ciąży udzielane zgodnie z aktualnym stanem wiedzy medycznej, z uwzględnieniem wszystkich dostępnych metod, w tym metod farmakologicznych, które wspominane są w ustawie po raz pierwszy.

W skład Komitetu wchodzą organizacje i ruchy kobiece: Strajk Kobiet (Marta Lempart), Aborcyjny Dream Team ( Karolina Więckiewicz, Natalia Broniarczyk), Federacja na Rzecz Kobiet i Planowania Rodziny ( Kamila Ferenc), Łódzkie Dziewuchy Dziewuchom ( Aleksandra Knapik-Gauza), Wielka Koalicja za Równością i Wyborem ( Aleksandra Magryta), Centrum Praw Kobiet ( Urszula Nowakowska), Kobiety w Sieci (Justyna Wydrzyńska), Akcja Demokracja (Karolina Skowron), posłanki Lewicy: Katarzyna Kotula, Wanda Nowicka, Marcelina Zawisza, Magdalena Biejat, Joanna Senyszyn, Monika Falej, Katarzyna Ueberhan a także przedstawicielki partii Zieloni (Krystyna Boczkowska, Magdalena Gałkiewicz).

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!