Co dalej ze świadczeniami pielęgnacyjnymi?

dodano 2013-09-16 14:02 w kategorii: Kraj

12 września br. na posiedzeniu Komisji Polityki Społecznej i Rodziny przedstawiono informację Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej o realizacji świadczeń rodzinnych w 2012 r.

Podczas dyskusji posłowie zwrócili uwagę na problem trudnych do spełnienia kryteriów uprawniających do poszczególnych świadczeń (szczególnie bardzo niskich progów dochodowych), jak również dopytywali o plany rządu wobec świadczeń pielęgnacyjnych. Przypomnijmy, że od kilku miesięcy trwa walka tysiecy opiekunów osób niepełnosprawnych, którzy decyzją rządu zostali, de facto, pozbawieni środków do życia.

W przyszłym roku rząd obiecuje więcej, w tym zabierze 100 mln zł
Najpierw rząd od 1 lipca odebrał świadczenia pielęgnacyjne sporej cześci opiekunów, teraz Minister Elżbieta Seredyn oświadczyła, że trwają w ministerstwie prace nad przywróceniem świadczeń pielęgnacyjnych dla opiekunów osób dorosłych, niepełnosprawnych w stopniu znacznym.

W przyszłorocznym budżecie znaleźć ma się co najmniej miliard złotych na pomoc opiekunom osób niepełnosprawnych, jednak jeszcze w tegorocznej nowelizacji budżetu rząd planuje zaoszczędzić na tym 100 mln zł.

Ministerstwo daje i odbiera, a teraz obiecuje
Minister Pracy i Polityki Społecznej Elżbieta Seredyn zapewniła, że świadczenie pielęgnacyjne dla opiekunów osób, których niepełnosprawność, w stopniu znacznym, powstała do 18 lub 25 roku życia będzie sukcesywnie podwyższana. W przyszłym roku kwota świadczenia wzrosnąć ma o 200 zł, a w latach następnych sukcesywne podwyżki mają doprowadzić zasiłek do poziomu minimalnego wynagrodzenia za pracę do roku 2018.

Jednocześnie Pani Minister oświadczyła, że trwają w ministerstwie prace nad przywróceniem świadczeń pielęgnacyjnych dla opiekunów osób dorosłych, niepełnosprawnych w stopniu znacznym. O przyznaniu świadczenia ma decydować niepełnosprawność weryfikowana według skali Barthel.

Maleje liczba uprawnionych, jakie są tego przyczyny?
Z ustaleń Ministerstwa Pracy wynika, że liczba świadczeniobiorców spada, ponieważ poprawiła sie sytuacja materialna wielu osób, które do tej pory otrzymywały świadczenia rodzinne. Z taką oceną sytuacji zdecydowanie nie zgadza się SLD.

Posłanka Sojuszu zwróciła także uwagę na nieaktualizowane od blisko 10 lat progi dochodowe uprawniające do otrzymania świadczeń rodzinnych. W 2004 r. było to ponad 5,5 mln uprawnionych, potem stopniowo liczba ta malała, z powodu zbyt sztywnego kryterium dochodowego. Dziś wynosi nieco ponad 2 mln osób.

„Boleję nad tym, że rząd tak późno zdecydował na zmianę kryterium uprawniającego do świadczeń. Z drugiej strony można powiedzieć, że dobrze, że w ogóle, bo przez 10 lat były zamrożone te progi i pokłosiem zamrożenia tych progów jest to, że spada liczba osób biorących udział w tym procesie." - komentuje poseł Bańkowska.

Transmisja z posiedzenia dostępna jest: TUTAJ

Paweł Kalinowski
Bydgoszcz, 12.09.2013 r.