Blogosfera

Jerzy Kotlęga: Dzień Kobiet - święto niezapomniane

Data dodania: 2015-03-03 12:12

Dzień Kobiet jest to święto znane wszystkim Polakom. Wielu z nas sądzi również, że to typowo polskie święto, wywodzące się z naszego kraju i obchodzone tylko w Polsce. Nic podobnego. Dzień Kobiet, ma swoje korzenie już w czasach starożytnego Rzymu. Wtedy to właśnie w pierwszym tygodniu marca obchodzono święto związane z początkiem nowego roku, macierzyństwem i płodnością zwane Matronaliami. W tym dniu mężczyźni obdarowywali swoje Panie prezentami i spełniali ich życzenia. Początek „nowożytnego” święta kobiet sięga 1857 roku, kiedy w Nowym Yorku kobiety w fabryce bawełny zorganizowały strajk i domagały się krótszego dnia pracy oraz takiego samego wynagrodzenia za pracę jakie otrzymywali mężczyźni. Po raz drugi, pół wieku później, o tej dacie przypominały aktywistki Nowojorskiej Organizacji Socjaldemokratycznej. 8 marca 1908 roku zorganizowały mityng w obronie praw kobiet. W 1911 roku po raz pierwszy Międzynarodowy Dzień Kobiet obchodzono w Austrii, Danii, Niemczech i Szwajcarii.

Współcześnie Dzień Kobiet obchodzony jest w wielu krajach na świecie Albanii, Algierii, Azerbejdżanie, Białorusi, Bośni i Hercegowinie, Brazylii, Bułgarii, Kamerunie, Kubie, Laosie, Kazachstanie, Kirgistanie, Macedonii, Mołdawii, Mongolii, Czarnogórze, Rosji, Serbii, Tadżykistanie, Ukrainie, Uzbekistanie i Zambii. Dla Włochów Dzień Kobiet to bardzo ważne święto. Przystrajane są ulice, wiesza się plakaty informujące o obchodach. Kobiety obdarowywane tam są najczęściej gałązkami srebrzystej akacji. Ciekawostką jest fakt, że prezenty wręczają sobie nawzajem także kobiety.

To święto bardzo polubili Wietnamczycy. Do tego stopnia, że obchodzą je dwa razy w roku – 8 marca i 20 października. Tradycyjnym prezentem jest tam kwiatek – goździk. Ciekawie celebruje się Dzień Kobiet w Portugalii i Rumunii. Tam bawią się bowiem kobiety, tylko we własnym gronie. Urządzają sobie przyjęcia i uroczyste obiady. Po upadku Związku Radzieckiego, Armeńczycy zaprzestali celebracji ustanowionego przez władze Dnia Kobiet a ustalili swoje święto na 7 kwietnia. Nazwano je Świętem Piękna i Macierzyństwa. A więc w Armenii to święto trwa od 8 marca do 7 kwietnia. Natomiast Tunezyjki świętują swoje święto 13 sierpnia. Chińskie kobiety w dniu swojego święta otrzymują najcenniejszy możliwy w tym kraju prezent – pół dnia wolnego do pracy. W sklepach czekają na nie również specjalne promocje.

W Polsce Święto Kobiet obchodzono dopiero po II wojnie. Prezenty które otrzymywały panie znacznie odbiegały od tych, które mamy obecnie. Każda dostawała kawę, rajstopy oraz kwiaty, początkowo goździki a później tulipany. Wynikało to oczywiście z braku innych towarów na rynku. W zakładach pracy oraz w szkołach i przedszkolach Dzień Kobiet obchodzony był obowiązkowo. Organizowano oficjalne lub mniej oficjalne spotkania i wieczorki. Oj, działo się. Centralne obchody święta kobiet zniknęły w Polsce w 1993 roku. Zniósł je rząd… Hanny Suchockiej!

W Polsce współczesny Dzień Kobiet chce obchodzić 81% Polek i 72% Polaków. Większość Polaków uznaje to święto za ważne i uważa, że stanowi miłą tradycję którą warto podtrzymywać (tak uważa 94% i 92% obchodzących je kobiet i mężczyzn).

Dzień ten jest pewnym symbolem, ale zarazem dowodem na to, że pamiętamy o niezwykłych rolach które KOBIETY pełnią w naszym życiu. To jednak nie wszystko. Współczesna kobieta osiąga sukcesy w życiu zawodowym, w gospodarce i biznesie, polityce, samorządzie oraz w organizacjach pozarządowych. Kobiety aktywizują polską wieś. Większość znanych mi sołtysów to panie. Warto zauważyć i docenić to co współczesna kobieta osiąga i jaki ma jeszcze potencjał.

Dzień Kobiet był i istnieje nadal. Życzę Paniom spełnienia marzeń oraz samych dobrych chwil. Drogie Panie, dziękuję Wam, że czynicie ten świat piękniejszym i lepszym… Łączę wyrazy szacunku.

Jerzy Kotlęga

Wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego