Blogosfera

Czy Jarkacz stylizował się na krasnala?

Data dodania: 2017-08-23 09:59

Czy prezes Tysiąclecia wkładając pelerynę z godłem RP naruszył przepisy ustawy z 31 stycznia 1980 r. o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej Polskiej oraz o pieczęciach państwowych (Dz. U. z 2016 r. poz. 625, 1948)?

Z całą pewnością peleryna nie jest pożyczonym przez Brudzińskiego strojem reprezentacji kraju, reprezentacji olimpijskiej ani paraolimpijskiej, na której umieszczenie godła dopuszcza art.3a.

Peleryna przeciwdeszczowa jest produktem, a art.16. pkt 1. stanowi, że „Symbole Rzeczypospolitej Polskiej nie mogą być umieszczane na przedmiotach przeznaczonych do obrotu handlowego”. Jednakże w pkt.2 art.16. ustawodawca dopuszcza ich umieszczanie na przedmiotach przeznaczonych do obrotu handlowego „w formie stylizowanej lub artystycznie przetworzonej”. Nie wygląda na to, by na pelerynie dokonano jakiejkolwiek stylizacji, a tym bardziej artystycznego przetworzenia godła.

Peleryna jest brzydka, jak noc. Toteż umieszczenie na niej godła narusza także art.1. pkt 2. („Otaczanie tych symboli czcią i szacunkiem jest prawem i obowiązkiem każdego obywatela Rzeczypospolitej Polskiej oraz wszystkich organów państwowych, instytucji i organizacji”) oraz art.15.(„Godło i barwy Rzeczypospolitej Polskiej są umieszczane, a hymn Rzeczypospolitej Polskiej wykonywany lub odtwarzany w sposób zapewniający im należną cześć i szacunek”).

Dlatego jedynym wyjaśnieniem, które pozwala uniknąć oskarżenia o zbezczeszczenie godła,  jest przyjęcie, że Jarkacz po prostu stylizował się na krasnala i nie zauważył orła.

Zobacz profil polityka: Joanna Senyszyn