Bożena Kizińska

Urodziła się 12.08.1949 w Woli Żyznej pow. Staszowski.
Wielokrotna mistrzyni i reprezentantka Polski w akrobatyce sportowej
Ukończyła w  studia na Wydziale Pedagogicznym WSN w Kielcach oraz w AWF  im. Bronisława Czecha w Krakowie.  W latach 1972–1974 pracowała jako nauczycielka w szkołach podstawowych, następnie do 2001 w  II Liceum Ogólnokształcące im. Jana Śniadeckiego w Kielcach. Od 1975 do rozwiązania należała do Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Członek założyciel SdRP . Radna i członkini Zarządu Miasta Kielce w latach 1998-2001.
Sekretarz RW SdRP i SLD wielu kadencji. Członek władz krajowych SdRP i SLD wielu kadencji. Obecnie członkini Zarządu Woj. SLD. Czynnie zaangażowana w Komitecie Obrony Województwa Kieleckiego. Sprawowała mandat posłanki na Sejm IV kadencji z okręgu świętokrzyskiego, wybrana z listy Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Pracowała w Komisji Sprawiedliwości i Praw Człowieka  oraz Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży członek Prezydium Klubu Parlamentarnego SLD Sejmu IV kadencji . Odznaczona Złotą Odznaką za Zasługi dla Pożarnictwa, Za Zasługi dla Kielecczyzny. Srebrnym Krzyżem Zasługi, nagrodą Staszowskiej Izby Gospodarczej „Stambułka Staszowska”, honorowa obywatelka gminy Szydłów. Przewodnicząca Stowarzyszenia Ruch Kobiet do Walki z Rakiem Piersi „Europa Donna”. Organizatorka pierwszych w Kielcach marszów Życia i Nadziei. Inicjatorka badań profilaktycznych dla kobiet. Organizatorka „Białych Niedziel”, organizatorka wyjazdów na kolonie dla dzieci z rodzin ubogich i patologicznych. Przewodnicząca Forum Równych Szans i Praw Kobiet w woj. świętokrzyskim, które pomaga eurodeputowanej   prof. Joanny Senyszyn w organizacji Zlotów Kobiet Aktywnych i kieleckich Manif.

• Adres:
    forumkobietsld@gmail.com
  • Telefon:
    forumkobietsld@gmail.com
  • www:

* wszystkie pola są wymagane

• B
  • C