Andrzej Szejna

Andrzej Jan Szejna (ur. 28 kwietnia 1973 w Końskich) – polski polityk, ekonomista, były wiceminister w UKIE i były wiceminister gospodarki, pracy i polityki społecznej, od 2004 do 2009 deputowany do Parlamentu Europejskiego.W 1998 ukończył studia w Szkole Głównej Handlowej (finanse i bankowość), a w 1999 na Uniwersytecie Warszawskim (prawo). Od czerwca do sierpnia 1996 był stypendystą naukowym w Wiedniu w Wirtschaftsuniversität Wien. Odbył aplikację w Okręgowej Izbie Radców Prawnych w Warszawie, uzyskując uprawnienia radcy prawnego.

W latach 1997–1999 był dwukrotnie wybrany Przewodniczącym Parlamentu Studentów Rzeczypospolitej Polskiej oraz członkiem Prezydium Rady Głównej Szkolnictwa Wyższego. Był członkiem Komisji ds. Kredytów i Pożyczek Studenckich przy MEN.

Od 1995 do 1997 zajmował stanowisko pełnomocnika rektora SGH, był w tym okresie asystentem stażystą w Katedrze Prawa Międzynarodowego SGH. W latach 1997–2000 pełnił funkcję wiceprezesa zarządu Fundacji SGH. W lutym 2000 został nauczycielem akademickim, a w lipcu 2001 prodziekanem Wydziału Stosunków Międzynarodowych Wyższej Szkoły Ubezpieczeń i Bankowości w Warszawie.

W latach 2002–2003 był wiceprzewodniczącym, a następnie przewodniczącym rady nadzorczej II NFI S.A. Pełnił funkcję doradcyWiesława Ciesielskiego, wiceministra w Ministerstwie Finansów (2001–2003). Od 1 kwietnia 2003 do 1 stycznia 2004 zajmował stanowisko podsekretarza stanu w Ministerstwie Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej, następnie do kwietnia 2004 był wiceprezesem w PAIiZ S.A. Od kwietnia do czerwca tego samego roku pełnił funkcję podsekretarza stanu ds. europejskich wUrzędzie Komitetu Integracji Europejskiej.

Należy do Sojuszu Lewicy Demokratycznej, zasiada w radzie krajowej i w zarządzie krajowym tej partii. Był do 2003 członkiem Krajowego Komitetu Wykonawczego SLD i krajowym pełnomocnikiem Koalicyjnego Komitetu Wyborczego SLD-UP w 2002. W 2000 pracował podczas kampanii prezydenckiej w sztabie wyborczym Aleksandra Kwaśniewskiego, odpowiadając za obsługę prawną. Od 14 kwietnia 2012 pełni funkcję szefa SLD w województwie świętokrzyskim.

W czerwcu 2004 został wybrany na posła do Parlamentu Europejskiego. Do 2007 pełnił w PE funkcje wiceprzewodniczącego Komisji Stanowienia Prawa oraz członka delegacji do spraw stosunków z Białorusią. Zasiadał w Grupie Socjalistycznej w Parlamencie Europejskim, kierował delegacją polską w tej frakcji.
  • Adres:
    Sojusz Lewicy Demokratycznej ul. Złota 9 lok.4 00-019 Warszawa
  • Telefon:
    sld@sld.org.pl
  • www:

* wszystkie pola są wymagane

• B
  • C