Włocławek. Lewica rozpoczęła kampanię wyborczą

W sobotę, w sali koncertowej Zespołu Szkół Muzycznych im. Czesława Niemena we Włocławku zebrali się działacze Lewicy, organizacji lewicowych, sympatycy oraz młodzież. Rozpoczęła się konwencja wyborcza Nowej Lewicy, która zasygnalizowała mieszkańcom swą gotowość do kwietniowych wyborów samorządowych.

Najpierw na scenę zaproszono sprawujących mandat radnych w obecnej kadencji: Piotra Kowala – przewodniczącego Rady Miasta (sekretarza Rady Miejskiej Nowej Lewicy), Joannę Hofman-Kupisz – wiceprzewodnicząca Rady Miasta, Elżbietę Rutkowską – wiceprzewodniczącą Rady Miasta oraz radnych – Wandę Muszalik, Jakuba Woźnikowskiego – przewodniczącego Klubu Radnych NL i radnego o najdłuższym stażu – Krzysztofa Grządziela. Wspomniano o zmarłych podczas kadencji dwóch radnych Jarosławie Hupało i Czesławie Zarzecznym.

wloclawek konwencja3   wloclawek konwencja1

To ten zespół nadawał ton decyzjom Rady Miasta i kierunkowi rozwoju, w zgodzie z programem wyborczym Lewicy z 2018 r. „Lepszy Włocławek”. O zrealizowanych zadaniach i tych, których nie udało się wdrożyć, o trudnościach i ograniczeniach w pracy samorządu – mówił przewodniczący RM Piotr Kowal.

Podkreślił wydarzenia obiektywne, które wpłynęły na zmniejszenie możliwości realizacyjnych  lokalnego samorządu, które wynikały ze skutków pandemii od wiosny 2020 r., a potem w 2022 r. z konsekwencji napadu Rosji na Ukrainę i nowych zjawisk społecznych, z którymi przyszło się mierzyć – kryzysem uchodźczym. W obu przypadkach samorząd włocławski sprostał wyzwaniom, a Lewica była jedną z pierwszych organizacji, która zainicjowała zbiórkę darów dla Ukraińców.

Dotkliwymi dla samorządu były zmiany podatkowe, ograniczające dochody miasta i tym samym realizację zaplanowanych zadań publicznych. Pozyskując wiele środków z funduszy zewnętrznych udało się mimo tego wykonać większość zadań (76 przedsięwzięć inwestycyjnych), zawartych w programie „Lepszy Włocławek”, a lewica, mając na funkcji I zastępcy prezydenta Włocławka Krzysztofa Kukuckiego (lidera RM Nowej Lewicy) – z powodzeniem realizowała swą odpowiedzialność za rozwój inwestycyjny miasta. Mogła zatem powiedzieć, że „obiecane – wykonane”, podkreślając brak barw politycznych przy zbudowanych 432 mieszkaniach na wynajem czy remontowanych ulicach, ciągach komunikacyjnych, miejscach do odpoczynku i rekreacji, a służących po prostu wygodniejszemu życiu mieszkańców Włocławka. Nie udało się, niestety, zaawansować bardziej inwestycji rozbudowy Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego…

O konkretnych dokonaniach lewicowej ekipy samorządowej we Włocławku, o której sami mówią, że są silnym, zgranym zespołem, działającym w koalicji z KO, pisaliśmy już wcześniej, czytaj: TUTAJ

kandydaci zbiorowka

Podczas konwencji wyborczej – nadszedł czas przedstawienia kandydata na prezydenta Włocławka. Ciała statutowe, w tym Rada Wojewódzka Nowej Lewicy, zaakceptowały pomysł, by ubiegać się o mandat prezydenta miasta mógł obecny senator RP KRZYSZTOF KUKUCKI. On sam przedstawił zebranym swoje motywacje, kwalifikacje i zamierzenia w podjęciu się odpowiedzialności za dalszy rozwój swego miasta.

Jak mówił – miasta, z którym jest związany od 6 pokoleń i chce wiązać z nim dalszą przyszłość swych dzieci. Dążyć do tego, by włocławianie mogli być zadowoleni z życia w swym rodzinnym mieście i mogli mówić z dumą: „Jestem z Włocławka!”. K. Kukucki traktując ewentualny urząd prezydenta jak służbę, chce być dobrym gospodarzem, pilnującym, by miasto nie zgubiło kursu na „Lepszy Włocławek”.

Z kolei, to właśnie kandydat na prezydenta miasta z KKW Lewicy przedstawił osoby, kandydujące w poszczególnych czterech okręgach wyborczych na radnych. Rekomendując indywidualnie każdą z kandydatur, omawiał ich kwalifikacje, kompetencje i dorobek oraz zakres interesujących ich spraw, ważnych dla Włocławka. Wśród 31 osób znaleźli się społecznicy, reprezentanci różnych profesji i środowisk – nauczyciele, sportowcy, medycy, przedsiębiorcy, seniorzy, długoletni samorządowcy, także bezpartyjni.

Na scenie włocławskiej konwencji przedstawiono także kandydata na radnego Sejmiku Kujawsko-Pomorskiego z listy KKW Lewica – STANISŁAWA PAWLAKA. Jest on obecnie jedynym radnym lewicy w Sejmiku. To samorządowiec z  ponad 30-letnim stażem, jest członkiem władz wojewódzkich Nowej Lewicy i szefem Rady w powiecie włocławskim. Więcej czytaj TUTAJ

Wspólna fotografia wszystkich obecnych kandydatów na radnych, drużyny Krzysztofa Kukuckiego, zapoczątkowała start kampanii wyborczej i akcję przekonywania mieszkańców do programu wyborczego, nakreślonego przez Lewicę na kolejne lata rozwoju Włocławka.

wloclawek konwencja5

Przewiduje on rozwijanie wyższego poziomu kształcenia technicznego młodzieży, w tym dążenie do utworzenia Politechniki Włocławskiej. Przekształcanie Włocławka w ośrodek biznesu i transferu technologii. Rozbudowę filii Centrum Onkologii, rozszerzenie dostępu do placówek opiekuńczych i medycznych w szkołach i dla seniorów. Kontynuowanie programu unowocześniania ciągów komunikacyjnych i budowę tuneli drogowych i pieszo-rowerowych. To tylko przykłady z zestawu wielu działań.

Relacja wideo z konwencji we Włocławku – TUTAJ

Opr. nim, 25 lutego 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!