image_intro_alt

Czarzasty o przeszukaniach w domach polityków Solidarnej Polski: Wobec prawa wszyscy są równi

Wobec prawa wszyscy są równi, to jest pokazanie - również obecnie rządzącym – że trzeba majątkiem państwa zarządzać w sposób uczciwy.

To również pokazanie, iż nikt się nie zasłoni obecnie lub w przeszłości pełnioną funkcją. Tak powinno się dziać, żeby na przyszłość każdy wiedział, że prędzej czy później sprawiedliwość zapuka do niego, bez względu na to kim był lub teraz jest.

A pan Zbigniew Ziobro powinien znać formy przeszukania w domach, ponieważ to za jego rządów z Ministerstwie Sprawiedliwości służby weszły do mojego domu. Położyły mnie, moją małżonkę, córkę i syna na podłodze. Przystawiono pistolet do głowy, grożąc, że jak ją podniosę to mi ją odstrzelą. Mi nigdy nie postawiono zarzutów, nie wyjaśniono też po co do mnie służby weszły. Nigdy mnie za to nie przeproszono.

W związku z tym nie bądźcie teraz koledzy z prawicy tacy delikatni. Ja bym tu nie płakał nad formami działania, które powinny być zgodne z prawem i adekwatne do sytuacji. A dziś służby weszły w sprawie sprawdzenia czy środki z Funduszu Sprawiedliwości były wydawane zgodnie z prawem, zdaniem prokuratury tak nie było.

Zbigniewowi Ziobro życzę zdrowia, ale od Kodeksu karnego nie ma zwolnień lekarskich.

Włodzimierz Czarzasty, wicemarszałek Sejmu
Zielona Góra, 26 marca 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!