image_intro_alt

Czarzasty o Konfederacji: Oderwani od rzeczywistości. Jak nie będzie podatków, to kto będzie płacił np. za terapię nowotworową?

Uważajcie, bo Konfederacja się zbliża! Nie wierzcie w to, że można pobierać emerytury i leczyć się w państwowych szpitalach, dobrze budować drogi nie płacąc podatków. To jest kit, który można wciskać ludziom, którzy nie myślą o przyszłości. Bardzo szanuję młodych ludzi, ale apeluję do Was myślcie o przyszłości swojej, ale i o przyszłości swoich rodziców i dziadków.

Jak nie będzie podatków, to kto będzie płacił np. za terapię nowotworową? Jak można zabezpieczyć swoje zdrowia na bazie bonu zdrowotnego w wysokości 4300 zł, jeżeli koszt opieki nad wcześniakiem wynosi 130 tysięcy zł? To jest kompletne oderwanie od rzeczywistości.

Nie ma takiej Polski, w której da się wszystko wybudować nie płacąc podatków. Podatki należy płacić, natomiast logika ich wydawania i przez to jakość usług publicznych powinna wzrosnąć.

Przypominam też PiS-owi, że nie wszyscy w Polsce są bogaci, są ludzie, których nie stać na prywatna ochronę zdrowia, czy też prywatną szkołę.

Włodzimierz Czarzasty, wicemarszałek Sejmu i współprzewodniczący Nowej Lewicy
Kalisz, 5 września 2023 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!