Czarzasty zarzuca Morawieckiemu plagiat ws. lokalnej półki. „Złodziej pomysłów”

Kieruje swoje słowa do złodzieja pomysłów, a tak nazywam pana premiera Mateusza Morawieckiego, ponieważ dziś dowiedzieliśmy się o trzecim konkrecie PiS.

Pierwszy to wyżywienie szpitalach. Gdyby pan premier bywał lub jego rodzina w państwowych szpitalach powiatowych, to wiedziałby, że jedzenie tam nie jest dobrej jakości. Niech pan premier się dowie, że w całej Polsce są ludzie, którzy nie leczą się tylko i wyłącznie w prywatnej ochronie zdrowia. W Polsce są ludzie bogaci i mniej zasobni, którzy nie będą się leczyć w klinikach, w których Pan się leczy.

Druga rzecz, o której się Pan ostatnio dowiedział to to, że w budynkach z wielkiej płyty, o ile się ich nie ociepli, to jest zimno. To jest wiedza rzadka w Pana środowisku. Ludzie powszechnie wiedzą, że jak się ociepli budynki, to ucieczka ciepła będzie mniejsza, przez co ludziom będzie lepiej i ekologia na tym skorzysta.

Dobrze, że wybory są co cztery lata, ponieważ dzięki temu dowiaduje się Pan jak jest naprawdę. Ale zadziwił mnie pan dzisiaj, zgłaszając postulat, aby w supermarketach były polskie produkty. Jest Pan złodziejem pomysłów, pan poseł Arkadiusz Iwaniak półtorej roku temu złożył w imieniu Lewicy ustawę, według której polska żywność powinna stanowić 70 procent oferty sklepów, że produkty powinny być oznaczone jako polskie, wraz informacją o zawartym w nich poziomie cukru.

Złodzieju pomysłów, rozumiem, że siedzisz i patrzysz na najlepszych i na ich postulaty. Pewnie Cię zdziwiło, że trzeci klub w parlamencie złożył 230 projektów ustaw, że w nich zapisane są dobre rzeczy dla Polek i Polaków. Złodzieju pomysłów, zwróć uwagę, że jest obywatelski projekt ustawy o rencie wdowiej.

Włodzimierz Czarzasty, wicemarszałek Sejmu
Gniezno, 6 września 2023 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!