Żukowska: Słodkie dzieciaczki kontra złe feministki

Za sprytne posunięcie Kaczyńskiego uznała rzeczniczka przekazanie obecnie obowiązującej ustawy o aborcji do TK, który miałby ocenić jej zgodność z konstytucją. - Zdejmie w ten sposób odpowiedzialność z posłów partii rządzącej i będzie miał usprawiedliwienie - to nie my. To próba zadowolenia twardego elektoratu, który domaga się całkowitego zakazu aborcji - uważa Anna-Maria Żukowska.

W programie #RZECZoPOLITYCE Żukowska powiedziała, iż zwolennicy zakazu aborcji chcą swój cel osiągnąć etapami, zaczynając od wykluczenia możliwości legalnej aborcji ze względu na ciężką chorobę genetyczną, przez środowiska pro-life nazywaną przesłanką eugeniczną. Według Żukowskiej nawet nie dojdzie do rozpatrzenia przez komisję petycji projektu ustawy złożonego przez Kaję Godek, który zakłada wykluczenie z obecnej ustawy tego czynnika.

Polityczka SLD przypomniała, że już za czasów rządów SLD w latach 90. TK pod wodzą wówczas prof. Andrzeja Zolla odrzucił projekt poprawki zakładający możliwość aborcji z przyczyn społecznych, uznając ją za niezgodną z konstytucją. - To się może powtórzyć i będzie to bardzo trudno odkręcić. Jeśli taka decyzja zapadnie nie w drodze ustawy, a w drodze wyroku TK, to do końca kadencji Trybunału sprawa może zostać zamrożona - uważa Żukowska.

W jej opinii jeśli TK orzeknie o niekonstytucyjności tego przepisu, będzie to bardzo trudne do podważenia ze względów medialnych. Jak mówiła rzeczniczka, choroby genetyczne to nie tylko zespół Downa, którego jako argumentu używa Kaja Godek, ale znacznie cięższe schorzenia, w tym ciężkie uszkodzenia mózgu lub wręcz jego brak, które dają pewność, że płód nie będzie zdolny do samodzielnego życia. - Zderzenie kampanii medialnej będzie trudne do wygrania dla zwolenników liberalizacji przepisów antyaborcyjnych, będą zdjęcia słodkich dzieciaczków kontra złe feministki, które te słodkie dzieciaczki chcą zabijać - mówiła.

Zapoznaj się z całą rozmową z Anną-Marią Żukowską, kliknij tu.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!