Jerzy Kotlęga

Wieloletni kurator oświaty - Wiceprzewodniczący Sejmiku Zachodniopomorskiego

Urodziłem się w 1948 roku w Białogardzie w rodzinie o tradycjach patriotycznych. Mama Wanda wraz z najbliższą rodziną spędziła 5 długich lat wygnania na Syberii. Nieżyjący ojciec Wiktor - żołnierz września, uczestnik bitwy nad Bzurą, 6 lat spędził w niewoli niemieckiej. Jestem absolwentem Wyższej Szkoły Pedagogicznej w Szczecinie i Akademii Techniczno-Rolniczej w Bydgoszczy. Moja żona Zuzanna jest emerytowanym nauczycielem i dyrektorem Przedszkola Miejskiego Nr 1 w Białogardzie. Mamy dwóch dorosłych synów: Andrzej - inżynier informatyk, Dariusz - doktor nauk medycznych, lekarz i wykładowca.

Aktualnie pracuję jako wykładowca w Wyższej Szkole Humanistycznej TWP w Szczecinie (prawo oświatowe, doradztwo zawodowe, pedagogika) oraz działam na rzecz naszego województwa jako radny i Wiceprzewodniczący Sejmiku Zachodniopomorskiego. Przeszedłem przez większość szczebli kariery w zawodzie nauczyciela i w samorządzie, nabywając dużego doświadczenia w tych dziedzinach. Jako poseł chciałbym wykorzystać je w celu tworzenia dobrego prawa, gdyż właśnie to należy do obowiązków posła, a nie uczestniczenie w "politycznym show".

Moim hobby jest sport. Kibicuję lokalnym drużynom i nie mam wątpliwości, że inwestowanie w bazę sportową to świetnie wydane pieniądze.  Od kilkunastu lat jestem fanem formuły 1 i niezmiennie kibicuję stajni Ferrari. Moim marzeniem jest obejrzenie na żywo wyścigu, w którym Polak znajdzie się na podium.  Sam też jestem aktywny - uprawiam nordic walking, niedawno zacząłem jeździć na nartach, regularnie pływam. Każdego dnia ćwiczę umysł rozwiązując kilka "sudoku". Interesuję się również historią Polski.  Jestem też zaprzysięgłym działkowcem, gdzie z przyjemnością spędzam wolny czas. Do niedawna grałem w brydża sportowego (z sukcesami). Mam na dodatek to szczęście, że zarówno działalność zawodowa, jak i społeczna także mnie pasjonują.

Doświadczenie zawodowe:
Zachodniopomorski Kurator Oświaty w Szczecine.
Kurator Oświaty i Wychowania w Koszaline (ostatni kurator w województwie koszalińskim).
Dyrektor i konsultant Centrum Edukacji Nauczycieli w Koszalinie.
Koordynator Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Poznaniu.
Wykładowca m.in. prawa oświatowego na wyższych uczelniach (Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Uniwersytet Szczeciński, Wyższa Szkoła Humanistyczno - Ekonomiczna w Łodzi, Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy, Wyższa Szkoła Humanistyczna TWP w Szczecinie).
Nauczyciel i wicedyrektor Zespołu Szkół Zawodowych w Białogardzie.
Inspektor Oświaty i Wychowania w Białogardzie.
Autor wielu publikacji i artykułów edukacyjnych /zobacz listę/.
Doświadczenie samorządowe:
Radny i Wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego obecnej kadencji.
Radny Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego w poprzedniej kadencji - Wiceprzewodniczący Komisji Rozwoju Promocji i Współpracy Międzynarodowej.
Radny Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego w kadencji 2002-2006 - Przewodniczący Komisji Oświaty, Kultury i Sportu.
Radny Rady Powiatu w Białogardzie (1998-2002).
Radny i Przewodniczący Rady Miejskiej w Białogardzie (1994-1998).
Moje dokonania:
Aktywny radny Sejmiku Zachodniopomorskiego - autor wielu wystąpień i ponad 170 pisemnych interpelacji (prawie połowa wszystkich interpelacji w minionej kadencji) dotyczących wielu obszarów życia mieszkańców Województwa Zachodniopomorskiego.
Skuteczny obrońca likwidacji wielu szkół w Województwie Zachodniopomorskim.
Wprowadzenie nowatorskiego badania kompetencji ucznia szkoły podstawowej, które zastąpiły egzaminy do szkół średnich.
Inicjator powstania rodzinnych domów dziecka oraz utworzenia powiatowych ośrodków doradztwa i doskonalenia nauczycieli.
Współinicjator powstania parlamentu młodzieży województwa zachodniopomorskiego.

Moje priorytety i program wyborczy:
Mądre prawo oświatowe.
Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich i małych miast.
Skuteczne i mądre wykorzystanie środków unijnych.
Inwestycje w infrastrukture drogową (szczególnie w naszej części województwa).
Zniesienie barier i rozwój przedsiębiorczości i turystyki.
Wspieranie młodych rodzin i seniorów.
  • Adres:
    ktjerzy@wp.pl
  • Telefon:
    tel. kom. +48 601373134
    ktjerzy@wp.pl
  • www:

* wszystkie pola są wymagane

• B
  • C